1DSC_0008.jpg

Konstitutivna Sednica Stručnih veća Univerziteta odbrane

25. 01. 2012

U rektoratu Univerziteta odbrane, dana 24.01.2012. godine održana je zajednička konstitutivna Sednica Stručnih veća Univerziteta, na kojoj su verifikovani mandati predloženih kandidata za članstvo u ovim većima. Pripremna procedura je podrazumevala konsultacije rektora sa dekanima fakulteta i načelnicima visokoškolskih jedinica u sastavu Univerziteta, kao i odluka Senata Univerziteta da Stručna veća iz oblasti društvene-humanističkih nauka, tehničko-tehnoloških nauka i medicinskih nauka imaju po 7 članova. Visokoškolske jedinice su u okviru svoje nadležnosti predložile kandidate koje je rektor Univerziteta odbrane, saglasno važećem Statutu, prihvatio i imenovao predsednike Stručnih veća.
U svom uvodnom izlaganju, rektor Univerziteta odbrane general-major prof. dr Miodrag Jevtić je ukazao na važnost formiranja Stručnih veća koja će ključnu aktivnost imati u domenu akademskog postupanja prilikom izbora nastavnog osoblja Univerziteta, kao i unapređenja naučno-istraživačke delatnosti. Takođe, Stručna veća će se baviti i pitanjima koja se odnose na kadetsku problematiku i u tim slučajevima će sednicama obavezno prisustvovati po jedan izabrani kadet za svako Stručno veće.
Mandat članova Stručnih veća Univerziteta traje tri godine, a kadetima jednu godinu od dana konstituisanja Stručnih veća.
Rektor Univerziteta je sve prisutne obavestio da se intenzivno radi na konsultacijama u vezi donošenja Poslovnika o radu Stručnih veća, koji će, imajući u vidu očekivane aktivnosti, biti donet po ubrzanoj proceduri na trećoj Sednici Senata Univerziteta dana 02.02.2012. godine. Takođe je ukazao na potrebu formiranja Komisije za prethodna pitanja, čiji sastav bi činile mlađe kolege nastavnika sa Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA, a čiji zadatak bi bio da pomognu u radu Stručnih veća kada su u pitanju poštovanje zakonitosti u radu, tehnička pitanja, ali i priprema materijala za njihove sastanke.
Prisutnim članovima Stručnih veća se obratio i prorektor za kvalitet i razvoj Univerziteta odbrane puk. prof. Jan Marček, koji ih je upoznao sa nadležnostima, potrebom poštovanja Statuta Univerziteta, ali i iskazao očekivanje da će Stručna veća značajno doprineti unapređenju u oblasti obezbeđenja kvaliteta Univerziteta odbrane.
Rektor Univerziteta odbrane je za predsednika Stručnog veća za društveno-humanističke nauke imenovao general-majora prof. dr Mitra Kovača koji je u svojoj kraćoj besedi izrazio zahvalnost za ukazano poverenje i zadovoljstvo što je ideja o osnivanju Univerziteta odbrane konačno zaživela, jer je to perspektiva vojne profesije u sve tri oblasti.
Prisutnima se obratio i brigadni general prof. dr Mladen Vuruna koji je imenovan za predsednika Stručnog veća za tehničko-tehnološke nauke. U svom izlaganju prof. Vuruna je takođe potencirao značaj formiranja Stručnih veća koja će imati važnu ulogu u donošenju odluka nastavno-naučnih veća visokoškolskih jedinica, ali i Senata Univerziteta odbrane.
Zbog službene sprečenosti Sednici nije prisustvovao imenovani predsednik Stručnog veća za medicinske nauke pukovnik prof. dr Zoran Popović, koji je prihvatio poverenu dužnost, a u njegovo ime rad ovog veća je koordinirala i prisutnima se obratila VS prof. dr Sonja Radaković. U svom izlaganju ona je izrazila veliko zadovoljstvo osnivanjem  i postojanjem Univerziteta odbrane, koji u startu postavlja visoke standarde, ali koji i prihvata obavezu da se korak po korak rešavaju prepreke i poteškoće koje su prisutne ili do kojih u toku redovnog rada može doći.
Zajednička Sednica Stručnih veća Univerziteta odbrane završena je sa opštom konstatacijom  da prisutnih 25 vanrednih i redovnih profesora Univerziteta odbrane mogu biti pouzdan oslonac daljem razvoju visokog obrazovanja sistema odbrane, ali i pouzdan partner drugim državnim i privatnim univerzitetima u Republici Srbiji, kao što je to već prepoznato prijemom u redovno članstvo Konferencije Univerziteta Srbije (KONUS).
Na samom kraju Sednice, rektor Univerziteta je najavio sledeću veoma važnu aktivnost Univerziteta odbrane koja se odnosi na konstituisanje Saveta Univerziteta, kao najvažnijeg  organa rukovođenja Univerziteta sa čime se i praktično završava proces konstituisanja Univerziteta odbrane u Beogradu.


 Objavljeno u Sekciji: Saopšenja

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Kalendar aktivnosti

« Maj 2019 »
PonUtoSreČetPetSubNed
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Izbori u zvanja nastavnika

Erasmus TEMPUS PROJEKTI

Važniji linkovi

Pratite nas