Slika UO.jpg

Naučnoistraživački rad na Univerzitetu odbrane

23. 09. 2011

Naučnoistraživački rad na Univerzitetu odbrane

 

Organizacija naučnoistraživačkog rada na Univerzitetu odbrane bila je tema konsultativnog sastanka održanog 20.09.2011. godine, kojem su pored članova Rektorskog kolegijuma Univerziteta prisustvovali dekan Medicinskog fakulteta VMA akademik puk. prof. dr Miodrag Čolić, načelnik Sektora za školovanje i NIR VMA puk. prof dr Predrag Romić, prodekan za nastavu Vojne akademije puk. prof. dr Boban Đorović i predstavnici Uprave za strategijsko planiranje Sektora za politiku odbrane puk. Dragan Tatomir i puk. dr. sc. Obrad Čabarkapa.

 

Sastanak je otvorio rektor Univerziteta general major prof. dr Miodrag Jevtić, ukazujući da Univerzitet ima zakonske obaveze u razvoju naučnoistraživačkog rada koji je neodvojiv od procesa visokog obrazovanja, ali i potencijale da unapredi ovu oblast koju je u prethodnom periodu karakterisala određena doza nezadovoljstva dostignutim stepenom razvoja zbog razjedinjenosti i nefunkcionalnosti postojećih istraživačkih kapaciteta.

 

Predlog organizacije naučnoistraživačkog rada kojeg je iznela prorektor za NIR prof. dr Mirjana Životić-Vanović, zasnovan je na objedinjenom pristupu u planiranju, praćenju realizacije i oceni rezultata istraživanja u visokoškolskim jedinicama Univerziteta, a prema jedinstvenim kriterijumima koje će razmatrati i usvojiti Senat Univerziteta. Pored ovih projekata, članice Univerziteta, kao akreditovane naučnoistraživačke organizacije, konkurisaće i za sredstva koja za istraživanja dodeljuje ministarstvo nadležno za nauku. Posebno značajno mesto u organizaciji NIR na Univerzitetu imaće Kadetski istraživački centar koji će biti okosnica u realizaciji programa razvoja naučnoistraživačkog podmlatka, koji je jedina alternativa da se ojačaju druge vojne naučnoistraživačke institucije i steknu uslove za akreditaciju.

 

Učesnici sastanka su pozitivno ocenili predlog i saglasili se da se u narednom periodu on razradi i nadogradi kako bi se obezbedili uslovi i mehanizmi za njegovu primenu.

 

 

 Objavljeno u Sekciji: Saopšenja

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Kalendar aktivnosti

« Maj 2019 »
PonUtoSreČetPetSubNed
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Izbori u zvanja nastavnika

Erasmus TEMPUS PROJEKTI

Važniji linkovi

Pratite nas