1DSC_0015.jpg

Održana prva sednica sručnog veća za društveno-humanističke nauke Univerziteta odbrane

23. 03. 2012

U Rektoratu Univerziteta odbrane dana 23.03.2012. godine održana je prva sednica stručnog veća za društveno-humanističke nauke Univerziteta odbrane kojom je predsedavao general-major prof. dr Mitar Kovač.

Dnevni red sednice ovog stručnog veća bio je: 1. Usvajanje zapisnika sa konstitutivne sednice Stručnih veća Univerziteta odbrane; 2. Razmatranje predloga Nastavno-naučnog veća Vojne akademije za formiranje komisija u vezi izbora i ponovnog izbora nastavnika i saradnika iz društveno-humanističkog polja (za konkurs objavljen u listu ''Odbrana'' od 1. marta 2012. godine) i 3. Pitanja i predlozi.

Kada je reč o prvoj tačci dnevnog reda, članovi stručnog veća su jednoglasno usvojili zapisnik sa konstitutivne sednice Stručnih veća Univerziteta odbrane održane dana 24.01.2012. godine.

Druga tačka dnevnog reda je detaljno razmatrana za svaki predlog u vezi formiranja komisija za izbor i ponovni izbor nastavnika i saradnika. Na početku rasprave po ovoj tačci dnevnog reda, članovi stručnog veća su konstatovali da sastav komisije treba da bude formiran u skladu sa članom 115. stav 3. Statuta Univerziteta odbrane. Shodno tome, jednoglasno je prihvaćen predlog da najmanje dva člana komisije treba da budu iz uže naučne oblasti za koju se nastavnik bira. Takođe, potenciran je zahtev koji proizilazi iz navedenog člana Statuta, da od tri člana komisije najmanje jedan nije radno angažovan na Univerzitetu.

 

 

Polazeći od navedenih statutarnih odredbi, a shodno odredbi iz člana 115. stav 8. stručno veće je zauzelo stav o neophodnosti korekcije sastava pojedinih komisija i predlaže Nastavno-naučnom veću Vojne akademije da dostavi novi predlog članova komisije u skladu sa preporukama datim u Odluci stručnog veća za društveno-humanističke nauke.

Po trećoj tačci dnevnog reda, članovi stručnog veća su pokrenuli pitanje vrednovanja nastavnog kadra na Univerzitetu odbrane, kao i mogućnost radnog angažovanja nastavnika koji su penzionisani u skladu sa Zakonom o Vojsci Srbije, s obzirom na to da prema Zakonu o visokom obrazovanju oni bi mogli da se  angažuju u nastavi do navršenih 65 godina života. Ovu mogućnost angažovanja penzionisanih nastavnika trebalo bi razmotriti prvenstveno sa stanovišta održavanja akreditacionih potencijala visokoškolskih jedinica i Univerziteta odbrane u celini.Objavljeno u Sekciji: Saopšenja

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Kalendar aktivnosti

« Jul 2019 »
PonUtoSreČetPetSubNed
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Izbori u zvanja nastavnika

Erasmus TEMPUS PROJEKTI

Važniji linkovi

Pratite nas