1DSC_0058.jpg

Jačanje regionalne saradnje Univerziteta odbrane

23. 03. 2012

U rektoratu Univerziteta odbrane 23. marta 2012. godine, rektor Univerziteta odbrane  general potpukovnik prof. dr Miodrag Jevtić i rektor Internacionalnog univerziteta Brčko distrikt BiH prof. dr Velimir Sotirović potpisali su sporazum o saradnji ove dve visokoobrazovne ustanove.

Sporazum je zaključen na period od tri godine, i podrazumeva saradnju u svim oblastima univerzitetskog obrazovanja i akademske prakse, mogućnost formiranja zajedničkih studijskih programa, mobilnost studenata, međusobno angažovanje nastavnika i zajedničko učešće u naučno-istraživačkim projektima.

Prema rečima generala Jevtića, tokom priprema za potpisivanje pomenutog sporazuma sagledani su interesi potencijalnog partnerskog odnosa koji bi mogao da bude značajan kvalitet u daljem napretku naučnoistraživačke delatnosti na ovim prostorima. Sporazum će omogućiti i ispunjenje obaveza bolonjskog procesa posebno kada je reč o mobilnosti profesora i studenata, ali i saradnji na naučnoistraživačkim projektima. Iako je najmlađi i najmanji državni univerzitet, Univerzitet odbrane je odlično prihvaćen u akademskoj zajednici Republike Srbije i pokretač je  novih inicijativa u okviru Konferencije Univerziteta Republike Srbije (KONUS). Tu je prostor u kome bi svoje mesto u daljem razvoju regionalne saradnje, mogao naći i  Internacionalni univerzitet Brčko distrikt BiH – istakao je general Jevtić.

Profesor Sotirović je istakao da su svih 7 fakulteta  Internacionalnog univerziteta  Brčko distrikt BiH, kao i sam univerzitet, akreditovani. Naglasio je da je potrebno razmotriti modalitete saradnje u izradi i realizaciji zajedničkih studijskih programa, saradnje u oblasti izdavačke delatnosti za potrebe studenata, nastavnog i naučnog rada, kao i u oblasti razmene nastavnog kadra posebno u oblasti medicine, menadžmenta, bezbednosti i forenzike. Istakao je da će radne grupe za koordinaciju i izradu godišnjih planova saradnje naša dva univerziteta, vrlo brzo biti formirane.

U delegaciji Internacionalnog univerziteta  Brčko distrikt BiH, pored profesora Sotirovića, bili su i prof. dr Branislav Egić, prorektor za nauku i prof. dr Vojkan Zorić, koordinator za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju.Objavljeno u Sekciji: Saopšenja

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Kalendar aktivnosti

« Maj 2019 »
PonUtoSreČetPetSubNed
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Izbori u zvanja nastavnika

Erasmus TEMPUS PROJEKTI

Važniji linkovi

Pratite nas