1DSC_0006.jpg

Poseta delegacije Republike Sudan Univerzitetu odbrane

22. 03. 2012

Delegacija Republike Sudan koju su činili dekan Medicinskog fakulteta Karari univerziteta pri ministarstvu odbrane Sudana, prof. dr Hasab Elrasoul Babiker Mohamed i počasni konzul Republike Srbije u Kartumu, gospodin Ahmed Abdel Moneim Abdel Mouti, posetila je 21. marta  2012. godine Univerzitet odbrane,  radi bilateralnih razgovora i  upoznavanja sa mogućnostima za uspostavljanje vojnobrazovne  saradnje između ministarstava odbrane.

Delegaciju Republike Sudan, u rektoratu Univerziteta odbrane primili su prorektor za međuuniverzitetsku i međunarodnu saradnju pukovnik prof. dr Goran Dikić, dipl. inž. i prorektor za naučno-istraživačku delatnost prof. dr Mirjana Životić – Vanović, sa najbližim saradnicima. Nakon što je goste upoznao sa istorijatom i tradicijom vojnog školstva u Republici Srbiji i procesom koji je rezultovao akreditacijom studijskih programa, formiranjem Univerziteta odbrane i usvajanjem njegovog statuta od strane Vlade Republike Srbije, pukovnik Dikić je istakao tradicionalne prijateljske veze naše dve zemlje, kao dobru osnovu za uspostavljanje saradnje, prvenstveno u oblasti obrazovanja i odbrane.

Dekan prof.  Babiker Mohamed je zahvalio na prijemu i detaljnoj prezentaciji Univerziteta odbrane. Istakao je da postoji velika sličnost između Medicinskog fakulteta u Sudanu i medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije, jer se i jedan i drugi nalaze u sastavu Univerziteta u sastavu ministarstava odbrane. Naglasio je da su im naša iskustva u oblasti obrazovanja vojnih lekara veoma bitna i relevantna, te da on ima dosta pitanja u vezi dužine i načina studiranja, broju i sastavu kadeta, odnosa vojnog i civilnog modula u toku školovanja, obavezi ostajanja u službi nakon diplomiranja i slično. Naglasio je da je proučio iskustva vojnih medicinskih fakulteta i univerziteta iz Pakistana, Indije, Malezije i Južne Afrike, ali da je zbog tradicionalnih prijateljskih veza i sličnosti želeo da se prvenstveno i u praksi upozna sa našim iskustvima. Pukovnik Dikić i prof. Životić – Vanović su detaljno odgovorili na postavljena pitanja. Nakon fotografisanja i razmene prigodnih poklona, delegacija Republike Sudan nastavila je posetu Univerzitetu odbrane, kroz obilazak medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije.

 

 

 Objavljeno u Sekciji: Saopšenja

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Kalendar aktivnosti

« Maj 2019 »
PonUtoSreČetPetSubNed
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Izbori u zvanja nastavnika

Erasmus TEMPUS PROJEKTI

Važniji linkovi

Pratite nas