proba_DSC0821.jpg

Usvojen Statut Univerziteta odbrane

18. 10. 2011

Usvojen Statut Univerziteta odbrane
 
Sednica Privremenog saveta Univerziteta odbrane održana je 14.oktobra 2011. godine u zgradi privremenog sedišta Rektorata. Na dnevnom redu sednice bili su usvajanje Statuta Univerziteta odbrane i usvajanje Programa rada za 2012.godinu.
Sastanku prisustvovali svi članovi Privremenog saveta određeni Odlukom Vlade Republike Srbije od 24.februara 2011.godine: prof. dr Slobodan Arsenijević, rektor Univerziteta u Kragujevcu koji je i predsedavao radom Saveta; prof. dr Ćemal Dolićanin, rektor Državnog Univerziteta u Novom Pazaru; prof. dr Milorad Milovančević, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu; prof. dr Vladimir Cvetković, dekan Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu i prof. dr Milan Martić, dekan Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu.
 
U radnom delu sednice aktivno su učestvovali rektor Univerziteta odbrane general-major prof. dr Miodrag Jevtić sa saradnicima, načelnik Vojne akademije brigadni general dr Mladen Vuruna sa prodekanom puk. prof. Bobanom Đorovićem i prodekan Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije VS prof dr Silva Dobrić.
Nakon pozdravnih reči, rektor Univerziteta odbrane general-major prof. dr Miodrag Jevtić je podsetio na najvažnije aktivnosti u prethodnom periodu, uključujući renoviranje buduće zgrade Rekorata, organizaciona rešenja, izradu Statuta i brojnih normativnih akata, izradu sajta Univerziteta, izuzetno korektnu saradnju sa KONUS-om (Konferencija Univerziteta Srbije) i Univerzitetom odbrane Češke republike. U kraćem izlaganju prof. Jevtić je ukazao i na vizije razvoja Univerziteta odbrane, pri čemu je naglasio da se donošenjem Statuta stvaraju normativni okviri za obezbeđenje kvaliteta studijskih programa, uz ključnu integrativnu i interaktivnu funkciju u oblasti visokog obrazovanja i naučnoistraživačkog rada u sistemu odbrane. Statut ujedno štiti ali i obavezuje, kako visokoškolske jedinice tako i sve zaposlene i studente našeg Univerziteta, naglasio je general Jevtić
 
Prorektor za kvalitet i razvoj pukovnik prof. dr Jan Marček je izneo hronologiju izrade predloga Statuta, koja je počela 19. maja 2011. godine kada je ministar odbrane gospodin Dragan Šutanovac formirao posebnu desetočlanu radnu grupu. Nakon usaglašavanja predloga teksta Statuta, uvaženih sugestija  organizacijskih celina Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije,  dobijene su potrebne saglasnosti Ministarstva prosvete i nauke, Ministarstva finansija,  Ministarstva rada i socijalne politike i Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo. Iz sadržaja Statuta posebno su istaknute integrativne funkcije Univerziteta, a naročito izbori u zvanja nastavnika, naučnoistraživački rad i obrazovanje tokom života. Na kraju izlaganja prof. Marček je istakao da Univerzitet odbrane nastoji da kroz neprekidnu izgradnju kvaliteta svih segmenata obrazovnog procesa da svoj doprinos izgradnji kapaciteta akademske zajednice Republike Srbije.
 
Predlog programa rada Univerziteta odbrane za 2012. godinu prezentovala je prof. dr Mirjana Životić-Vanović, prorektor za naučnoistraživački rad. Predlog programa rada obuhvata sedam oblasti među kojima će se posebna pažnja posvetiti uvođenju profesionalnog usavršavanja oficira u akademski okvir, formiranju Kadetskog istraživačkog centra i pristupanju u članstvo i uključenje u programe i projekte regionalnih i međunarodnih univerzitetskih asocijacija.
Statut i Program rada Privremeni savet je jednoglasno usvojio.
Univerzitet odbrane danas školuje 814 kadeta na Vojnoj akademiji i 75 kadeta na Medicinskom fakultetu VMA. Nakon uspešnog završetka školovanja oni imaju obezbeđena radna mesta i predvidivu profesionalnu karijeru koja se odvija u stručnom ili naučnom pravcu, čime se dobija kvalifikovan oficirski kadar i kvalitetan nastavni i naučni kadar za potrebe Vojske Srbije, Univerziteta odbrane, vojnonaučnih ustanova i sistema odbrane u celini.
 Objavljeno u Sekciji: Saopšenja

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Kalendar aktivnosti

« Maj 2019 »
PonUtoSreČetPetSubNed
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Izbori u zvanja nastavnika

Erasmus TEMPUS PROJEKTI

Važniji linkovi

Pratite nas