DSC04413.JPG

Saradnja Univerziteta odbrane Srbije i Češke

17. 10. 2011

Saradnja Univerziteta odbrane  Srbije i Češke

Delegacija Univerziteta odbrane koju je predvodio rektor, general-major prof. dr Miodrag Jevtić, boravila je u Brnu od 11-13.10 2011 god., u radnoj poseti Univerzitetu odbrane Češke Republike. U sastavu delegacije bili su i načelnik Vojne akademije, brigadni general prof. dr Mladen Vuruna kao i prorektor za međuuniverzitetsku i međunarodnu saradnju, pukovnik prof. dr Goran Dikić.

Goste iz Srbije su veoma srdačno primili rektor Univerziteta odbrane u Brnu, brigadni general prof. dr Rudolf Urban, prorektor za međunarodnu saradnju, pukovnik prof. dr Jaroslav Pruha, dekan Fakulteta za ekonomiju i menadžment, pukovnik dr Vladan Holcner, dekan Fakulteta za vojne tehnologije, pukovnik prof. dr Zdenjek Vintr kao i prodekan Vojnomedicinskog fakulteta u Hradec Kralove, prof dr Roman Blanaš sa saradnicima.

Tokom posete nastavljeni su razgovori o mogućnostima unapređenja već ranije uspostavljene saradnje između visokoškolskih jedinica  oba univerziteta. Brigadni  general Urban, u svom obraćanju, posebno je ukazao na činjenicu da univerziteti odbrane u Brnu i Beogradu predstavljaju jedinstveni primer takvih univerziteta u Evropi.

General major Jevtić se  odmah na početku  posete zahvalio prof. Urbanu i njegovim saradnicima na savetima i neposrednoj pomoći u toku konstituisanja našeg Univerziteta odbrane, čime su otvorene značajne mogućnosti za razvoj novih oblika saradnje u okviru bilateralnih odnosa Ministarstava odbrane Republike Češke i Republike Srbije kao i uslovi za zajednički nastup u okviru saradnje sa drugim univerzitetima.

Domaćini su našu delegaciju iscrpno upoznali sa organizacijom rada, rezultatima i problemima sa kojima se suočavaju u svakodnevnom radu.  Tokom posete naša delegacija je bila u prilici da obiđe radni ambijent i laboratorije sva tri fakulteta i neposredno razgovara sa rukovodiocima i nastavnim osobljem Univerziteta odbrane.

Opšti utisak ide u prilog konstataciji o veoma dobro organizovanom Univerzitetu sa usaglašenim i u praksi sprovodljivim evropskim standardima koji su uz primerenu angažovanost dostupni i našim vojnim visokoškolskim jedinicama.

 

Predloženo je više aktivnosti koje mogu biti od interesa za obe strane u 2012. god. Posebna pažnja je posvećena mobilnosti kadeta-studenata i nastavnika kao i mogućnosti saradnje iz domena aktivnosti Vojne akademije i vojno medicinskih fakulteta dva Univerziteta odbrane u oblasti visokog obrazovanja i naučnoistraživačke delatnosti.Objavljeno u Sekciji: Saopšenja

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Kalendar aktivnosti

« Maj 2019 »
PonUtoSreČetPetSubNed
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Izbori u zvanja nastavnika

Erasmus TEMPUS PROJEKTI

Važniji linkovi

Pratite nas