1_MG_1743.jpg

Formiran Kadetski parlament Univerziteta odbrane

16. 12. 2011

U Rektoratu Univerziteta odbrane dana 15.12.2011. godine održana je konstitutivna sednica Kadetskog parlamenta Univerziteta odbrane kojom je predsedavao rektor Univerziteta odbrane general-major prof. dr Miodrag Jevtić. Zajedno sa 15 kadeta – kandidata za članove Kadetskog parlamenta Univerziteta odbrane u radu Sednice su, pored rektora, aktivno učestvovali i prorektor puk. prof. dr Jan Marček, generalni sekretar pukovnik Slobodan Kisić, prodekan Vojne akademije puk. prof. dr Boban Đorović i prodekan Medicinskog fakulteta VMA major prof. dr Tihomir Ilić.

U uvodnoj reči rektor je pozdravio sve prisutne i u kraćem izlaganju hronološki upoznao kadete sa svim dosadašnjim aktivnostima Univerziteta odbrane. Upoznao ih je da Univerzitet integriše funkcije visokoškolskih jedinica u svom sastavu, Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA, tako što sprovodi jedinstvenu politiku čiji je cilj stalno unapređenje delatnosti visokog obrazovanja i unapređenje kvaliteta nastave, usavršavanje naučno-istraživačkog podmlatka kroz uvođenje kadeta u naučno-istraživački rad, kao i stvaranje uslova za dalji rad i razvoj Univerziteta.

 

Kadetski parlament Univerziteta  je organ svih kadeta Univerziteta preko kojeg oni ostvaruju svoja prava i štite svoje interese na Univerzitetu. Formiranje ovog tela stvara pretpostavke za uključivanje predstavnika kadeta u Studentsku Konferenciju Univerziteta Srbije (SKONUS), koja je najviše studentsko predstavničko telo, čime se i na ovaj način dalje doprinosi harmonizaciji vojno-obrazovnog procesa sa akademskom zajednicom Republike Srbije. Rektor je posebno podvukao značaj ove konstitutivne sednice jer se u okviru reformskih procesa u sistemu odbrane  formira jedan ovakav univerzitetski organ koji je primeren organizovanju svakog univerziteta.

Na kraju uvodne reči rektor je najavio i još jednu novinu, koja se odnosi na osnivanje Kadetskog istraživačkog centra, sa vizijom unapređenja kvaliteta naučno-istraživačkog rada na Univerzitetu odbrane.

Nakon izbora i izveštaja Verifikacione komisije, a u okviru usvojenog dnevnog reda, verifikovan je Kadetski parlament Univerziteta odbrane u sastavu:

 

 

 

 

 

1.      Kadet Viktor Vereš iz Vojne akademije,

2.      Kadet Knežević Miloš iz Vojne akademije,

3.      Kadet Emilija Cvetanović iz Vojne akademije,

4.      Kadet Marko Kostić iz Vojne akademije,

5.      Kadet Vladimir Timotijević iz Vojne akademije,

6.      Kadet Dušan Rudović iz Vojne akademije,

7.      Kadet Jelena Šulić iz Vojne akademije,

8.      Kadet Stefan Zlatičanin iz Vojne akademije,

9.      Kadet Dušan Savić iz Vojne akademije,

10.  Kadet Branislava Bosić iz Vojne akademije,

11.  Kadet Miloš Vasković iz Vojne akademije,

12.  Kadet Irena Gočobija iz Vojne akademije,

13.  Kadet Goran Savić sa Medicinskog fakulteta VMA,

14.  Kadet Boris Malagurski sa Medicinskog fakulteta VMA i

15.  Kadet Jelena Katić sa Medicinskog fakulteta VMA

Kadetski parlament Univerziteta odbrane ima 15 članova, od kojih su 12 kadeti Vojne akademije, a 3 kadeta sa Medicinskog fakulteta VMA. Njihov mandat traje godinu dana od dana konstituisanja parlamenta.

U daljem toku Sednice predloženi su kandidati za rukovodstvo Kadetskog parlamenta Univerziteta odbrane i jednoglasno su izabrani:

1.      Kadet Viktor Vereš iz Vojne akademije za predsednika Kadetskog parlamenta Univerziteta odbrane

2.      Kadet Jelena Katić sa Medicinskog fakulteta VMA za podpredsednika

3.      Kadet Branislava Bosić iz Vojne akademije za sekretara

Za kadeta prorektora Univerziteta odbrane jednoglasno je izabran kadet Vladimir Timotijević iz Vojne akademije, koji će tokom svog mandata aktivno koordinirati i sarađivati sa Rektoratom. U zgradi Rektorata opredeljena je kancelarija za rad kadeta – prorektora.

Za predstavnike Kadetskog parlamenta u Savetu Univerziteta izabrani su:

1.      Kadet Viktor  Vereš iz Vojne akademije, po funkciji,

2.      Kadet Goran Savić sa Medicinskog fakulteta VMA i

3.      Kadet Dušan Savić iz Vojne akademije

Za članove Komisije za obezbeđenje kvaliteta na Univerzitetu odbrane izabrana je kadet Jelena Šulić iz Vojne akademije, a naknadno će biti verifikovan predlog kandidata kadeta iz Medicinskog fakulteta VMA.

Za učešće u radu Senata i stručnih veća Univerziteta odbrane, kada se budu razmatrala pitanja od interesa za kadete, izabrani su:

1.      Kadet Miloš Knežević iz Vojne akademije,

2.      Kadet Marko Kostić  iz Vojne akademije,

3.      Kadet Đorđe Obradović iz Vojne akademije,

4.      Kadet Nikola Jovanović iz Vojne akademije i

5.      Kadet Boris Malagurski iz Medicinskog fakulteta VMA

Na ovoj Sednici su razmotreni i jednoglasno usvojeni predlozi Poslovnika i Pravilnika o radu Kadetskog parlamenta Univerziteta odbrane.

Pri kraju Sednice rektor Univerziteta je još jednom podvukao značaj formiranja Kadetskog parlamenta, čime se šire mogućnosti zaštite interesa i prava, uz neophodnost da se potrebe moraju artikulisati na odgovarajući način, ali i da ovakav pristup podrazumeva i značajno podizanje odgovornosti samih kadeta u daljem unapređivanju obrazovnog i naučno-istraživačkog procesa u sistemu odbrane.

Svojim obraćanjem prilikom zaključivanja rada ove konstitutivne Sednice, predsednik Kadetskog parlamenta Univerziteta odbrane i kadet prorektor Univerziteta odbrane su se zahvalili svojim kolegama na ukazanom poverenju i obećali maksimalno angažovanje na poslovima i zadacima koji će im biti poveravani u narednom periodu.

                                    

 

predsednik Kadetskog parlamenta kadet prorektor UO
kadet Viktor Vereš kadet Vladimir Timotijević
 Objavljeno u Sekciji: Saopšenja

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Kalendar aktivnosti

« Maj 2019 »
PonUtoSreČetPetSubNed
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Izbori u zvanja nastavnika

Erasmus TEMPUS PROJEKTI

Važniji linkovi

Pratite nas