081.jpg

Održana druga sednica Senata Univerziteta odbrane

13. 01. 2012


U Rektoratu Univerziteta odbrane, 12. 01. 2012. održana je druga redovna sednica Senata kojom je predsedavao rektor Univerziteta odbrane general-major prof. dr Miodrag Jevtić.

Na sednici su usvojeni predlozi Pravilnika o uslovima i načinu angažovanja gostujućeg profesora i Pravilnika o uslovima i postupku dedele počasnog doktorata Univerziteta odbrane. Pored toga članovi Senata su informisani o održanoj Konstitutivnoj sednici Kadetskog parlamenta Univerziteta odbrane.

Rektor Univerziteta, general-major prof. dr Miodrag Jevtić, shodno članu 49. Statuta Univerziteta odbrane u Beogradu, pokrenuo je inicijativu da se penzionisanom brigadnom generalu prof. dr Rudolfu Urbanu, rektoru Univerziteta odbrane Republike Češke dodeli priznanje počasnog doktora Univerziteta odbrane u Beogradu. Obrazlažući svoju inicijativu general Jevtić je istakao: “Profesor Rudolf Urban nesebično je pomogao u prenošenju iskustava stečenih prilikom reforme češkog vojnoškolskog sistema i akreditacije studijskih programa. Ova iskustva su nam učinjena dostupnim tokom višekratnih poseta naših delegacija Univerzitetu odbrane u Brnu, kao i prilikom uzvratnih poseta rektora Univerziteta odbrane sa svojim saradnicima Vojnoj akademiji i Vojnomedicinskoj akademiji. U tom smislu, u proteklom periodu, profesor Urban, sa svojim najbližim saradnicima, organizovao je veći broj seminara u Vojnoj Akademiji. Takođe, u saradnji sa  menadžmentom Vojnomedicinske akademije ostvarena je razmena istraživača i pokrenuta inicijativa za organizovanje zajedničkih doktorskih studija u oblasti medicinskih nauka. Pri tome je, kao komparativna prednost Medicinskog fakulteta VMA, posebno istaknuto postojanje bolnice u okviru VMA, koju Medicinski fakultet Češkog univerziteta nema. Sve ove aktivnosti značajno su išle u prilog afirmaciji ideje o formiranju Univerziteta odbrane u Beogradu“.
Imajući u vidu doprinos profesora Urbana za razvoj Univerziteta odbrane u Beogradu general Jevtić je predložio da mu se 24. februara 2012. godine, za dan univerziteta, kao priznanje dodeli počasni doktorat. Članovi Senata su jednoglasno prihvatili inicijativu rektora Univerziteta odbrane. 
Tokom sednice članovi Senata su upoznati o aktivnostima oko usaglašavanja Statuta visokoškolskih jedinica, VA i VMA, sa glavnim opštim aktom Univerziteta odbrane. Takođe je definisan i plan narednih aktivnosti u Rektoratu koji podrazumeva pripremu i održavanje zajedničke sednice stručnih veća iz sva 3 definisana polja rada, kao i konstitutivnu sednicu Saveta Univerziteta odbrane 31.01.2012. godine.
Ovim aktivnostima bi bile praktično završene sve konstitutivne, akademske, normativne, građevinske aktivnosti i Univerzitet odbrane kao integralni deo akademske zajednice Republike Srbije je spreman za operativnu realizaciju svih ciljeva i zadataka postavljenih prilikom osnivanja od strane Vlade Republike Srbije, dana 24.02.2011. godine.
 Objavljeno u Sekciji: Saopšenja

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Kalendar aktivnosti

« Maj 2019 »
PonUtoSreČetPetSubNed
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Izbori u zvanja nastavnika

Erasmus TEMPUS PROJEKTI

Važniji linkovi

Pratite nas