Senat_MG_1008.jpg

Formiran Senat Univerziteta odbrane

12. 12. 2011

U Rektoratu Univerziteta odbrane dana 09.12.2011. je održana konstitutivna  sednica Senata Univerziteta odbrane kojom je predsedavao rektor Univerziteta odbrane general-major prof. dr Miodrag Jevtić. Reč je o najznačajnijem telu te visokoškolske ustanove koje je zaduženo za izbor u zvanja nastavnika, odobravanje izrade doktorskih disertacija, donošenje studijskih programa, naučnoistraživački rad, karijerno usavršavanje oficira u okviru Univerziteta odbrane, kao i za druge veoma značajne poslove u obrazovnom i naučnoistraživačkom radu na Univerzitetu.

Senat ima 13 stalnih članova, a osim rektora generala prof. dr Miodraga Jevtića, prorektora pukovnika prof. dr Jana Marčeka, pukovnika prof. dr Gorana Dikića, i prof. dr Mirjane Životić-Vanović, predsednika NNV Vojne akademije brigadnog generala prof. dr Mladena Vurune i dekana Medicinskog fakulteta VMA pukovnika prof. dr Miodraga Čolića, u njegovom sastavu su i četiri člana iz Vojne akademije i tri člana iz Vojnomedicinske akademije koje su izabrali njihova Nastavno-naučna veća. Predstavnici Vojne akademije u ovom telu Univerziteta su: pukovnik prof. dr Boban Đorović, VS prof. dr Vlado Đurković, pukovnik prof. dr Zoran Krsmanović i pukovnik prof. dr Ilija Kajtez. Članove Senata iz Vojnomedicinske akademije čine: pukovnik prof. dr Nebojša Jokić, VS prof. dr Silva Dobrić i VS prof. dr Dragan Tavčiovski.

U uvodnoj reči rektor Univerziteta odbrane general-major prof. dr Miodrag Jevtić je istakao da Senat Univerziteta odbrane jeste oslonac nastavnog i naučnoistraživačkog procesa na Univerzitetu. Shodno tome, rektor je tokom sastanka informisao članove novoforiranog tela o tome šta je dosad urađeno u organizacionom (renoviranje objekta Rektorata i useljenje u njegove prostorije), kao i u normativnom pogledu (izrada statuta i drugih opštih akata Univerziteta). U svom izlaganju posebnu pažnju je posvetio fazama izrade Statuta Univerziteta s naglaskom na veoma kooperativni odnos  visokoškolskih jedinica  prilikom njegove izrade i usaglašavanja. Konačno, ovaj akt je nakon verifikacije organizacijskih celina Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i nadležnih ministarstava Vlade Republike Srbije, dobio saglasnost Vlade Repuiblike Srbije 27.oktobra 2011. godine. Tokom izlaganja rektor je još jednom istakao koliko studijskih programa se realizuje na Univerzitetu i koji broj kadeta ih pohađa. Takođe je potencirao da predstoji izrada još jednog važnog akta za funkcionisanje srednjeg i visokog vojnog obrazovanja, a to je Zakon o obrazovanju u sistemu odbrane.

Predsednik NNV Vojne akademije, brigadni general prof. dr Mladen Vuruna je u svom obraćanju ukazao na značaj današnje sednice i istakao da prvi put odgovorni ljudi u VA i VMA zajedno rade na razvoju visokog obrazovanja u Vojsci. Kada je reč o novim izazovima na ovom planu, on je istakao da je studijski program komandno-štabnog usavršavanja predat na akreditaciju, zatim da se u okviru studijskog programa ''Logistika odbrane'' već školuje 10 civila i da se razvoju vojnih nauka mora posvetiti veća pažnja.

 

 

Dekan Medicinskog fakulteta VMA je naglasio da članstvo u Senatu Univerziteta odbrane predstavlja veliku čast i obavezu. Kada je reč o studijskim programima u polju medicinskih nauka, on je istakao da i stomatolozi rade na razvoju specijalističkih akademskih studija. Takođe je istakao da će Nacrt Statuta Medicinskog fakulteta VMA biti završen do kraja 2011. godine, da bi mogao da bude razmatran na Savetu Univerziteta radi davanja saglasnosti na taj važan normativni akt.  

Na ovoj sednici usvojen je Poslovnik o radu Senata Univerziteta odbrane, kao i Kalendar održavanja sednica ovog tela, pri čemu je usvojeno da se redovne sednice Senata održavaju svakog prvog četvrta u mesecu sa početkom u 12.00 časova.

Tokom sastanka, rektor Univerziteta, general-major prof. dr Miodrag Jevtić je upoznao članove Senata da su tokom dosadašnjih aktivnosti potpisani sporazumi o saradnji između Univerziteta odbrane i Univerziteta u Beogradu, Kragujevcu, Novom Pazaru i Banjoj Luci, a da predstoji potpisivanje takvih sporazuma sa niškim i novosadskim univerzitetom, kao i sa Univerzitetom odbrane u Republici Češkoj. Takođe je upoznao članove Senata da je u završnoj fazi formiranje Saveta Univerziteta, Studentskog parlamenta i Komisije za obezbeđenje kvaliteta. Tom prilikom odredio je članove Stručnih veća Univerziteta na predlog Nastavno-naučnih veća visokoškolskih jedinica i njihove predsednike.

Generalni sekretar Univerziteta pukovnik Slobodan Kisić je u svojoj diskusiji podsetio predstavnike visokoškolskih jedinica da bi one, na osnovu odluke Vlade Republike Srbije, trebalo da usklade svoje akte sa opštim aktima Univerziteta do 18.januara 2012. godine.Objavljeno u Sekciji: Saopšenja

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Kalendar aktivnosti

« Maj 2019 »
PonUtoSreČetPetSubNed
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Izbori u zvanja nastavnika

Erasmus TEMPUS PROJEKTI

Važniji linkovi

Pratite nas