_DSC1670udarna.jpg

Univerzitet u Beogradu i Univerzitet odbrane – zajedno jači

01. 11. 2011

Univerzitet u Beogradu i Univerzitet odbrane – zajedno jači

Rektor Univerziteta odbrane general-major prof. dr Miodrag Jevtić, zajedno sa prorektorima i generalnim sekretarom Univerziteta, posetio je 31.10.2011. godine Univerzitet u Beogradu. Osnovni cilj sastanka je bio dogovor i potpisivanje Sporazuma o saradnji između dvaju Univerziteta.


Našu delegaciju je primio rektor Univerziteta u Beogradu, prof. dr Branko Kovačević sa svojim saradnicima i pri tom istakao:“Naša saradnja traje decenijama i upravo su institucije Vojske Srbije bile naši najveći partneri. Zajedno smo radili na velikim projektima, pogotovo u oblasti namenske industrije koja je bila najvitalniji deo bivše Jugoslavije. Verujem da je ovo novi početak i da će naša saradnja biti isto tako uspešna kao i ranije“.

 

                          

 General Jevtić se sa respektom obratio domaćinima, ističući da Univerzitet odbrane, kao novi državni univerzitet, svakako može mnogo da nauči od Beogradskog univerziteta: “Izuzetna nam je čast i privilegija mogućnost uspostavljanja saradnje sa jednim od najprestižnijih univerziteta u regionu, gde je svoje znanje sticao najveći broj istaknutih stručnjaka u sistemu odbrane naše države. Veoma smo svesni zadatka i odgovornosti koju smo prihvatili, kao i činjenice da je potrebno iskoristiti velike akademske i istraživačke resurse kojima raspolažemo u Vojsci Srbije. Univerzitet odbrane će davati maksimalni doprinos daljoj harmonizaciji akademske zajednice u Republici Srbiji i nema potrebe da nikome bude nelojalna konkurencija“.

U okviru kraće prezentacije organizacije i mogućnosti rada Univerziteta odbrane, general Jevtić je istakao zadovoljstvo činjenicom da je Univerzitet odbrane za kratko vreme, a uz veliku podršku KONUS-a, uspeo da "stane na noge", o čemu svedoči i nedavno usvajanje Statuta u Vladi Republike Srbije.

Tokom radne posete Rektoratu Beogradskog univerziteta, rektori su potpisali Sporazum o saradnji ovih dveju institucija.

Pored potpisivanja Sporazuma o saradnji, domaćini su nam prezentovali i funkcionisanje informacionog sistema Beogradskog univerziteta. Prof. Kovačević je istakao spremnost Univerziteta u Beogradu da pomogne kolegama sa Univerziteta odbrane i u drugim oblastima.

U svom završnom obraćanju prof. Kovačević je zaključio:“Verujem da smo danas napravili bazične pretpostavke dobre institucionalne saradnje dva univerziteta i naših visokoškolskih ustanova, da ćemo razmenjivati iskustva u oblasti obrazovanja i naučno-istraživačkog rada, kao i da ćemo saglasno Bolonjskom procesu stvarati uslove za mobilnost profesora i studenata. Nastojaćemo u budućnosti da ostvarujemo što bolju saradnju sa resornim ministarstvima Vlade Republike Srbije, ali i dobru komunikaciju sa inostranim partnerima. Na nama je da napravimo dobar obrazovni sistem, jer Srbija nema šanse bez novih školovanih ljudi“.

General Jevtić se biranim rečima zahvalio na srdačnom prijemu i pruženoj podršci, i izrazio želju da se u najskorijoj budućnosti jedna od sednica KONUS-a organizuje na Univerzitetu odbrane.

 

 

 Objavljeno u Sekciji: Saopšenja

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Kalendar aktivnosti

« Maj 2019 »
PonUtoSreČetPetSubNed
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Izbori u zvanja nastavnika

Erasmus TEMPUS PROJEKTI

Važniji linkovi

Pratite nas