Реч ректора Универзитета одбране

 

 
                    
 
 генерал-потпуковник
 проф.др Миодраг Jевтић    
 
  
 
 
 
Дужност је официра да служи свом народу и отаџбини. Велика је одговорност, аманет и обавеза бити потомак славних војника и војсковођа, створених од издржљивости и полета. Велика, славна и часна прошлост, као и светле традиције српске војске обавезују нас да непоколебљиво истрајавамо на путу високих моралних вредности, загледани у будућност а у вечитој трци са изазовима савременог доба.  
Модеран српски официр данас и сутра мора у себи да обједињује војничку част и стваралачку снагу која ће бити основ сталног уздизања и усавршавања у складу са императивима новог времена и достигнућима у области војних наука. Предуслов за то су знање и образовање.
Као официр и лекар на врхунцу своје професионалне каријере, након бројних извојеваних битки у борбама за спашавање највеће светиње – људског живота, пред собом имам величанствени изазов и огромну одговорност да као први ректор новоформираног Универзитета одбране у Београду учествујем у стварању профила будућих српских официра.
Универзитет одбране је први Универзитет такве врсте у региону и на њему ће се обављати оспособљавање академски образованих официра, родова и служби и њихово континуирано образовање и усавршавање у струци. Осим тога, ова високошколска институција ће обједињавати образовни и научно-истраживачки рад као компоненте високог образовања за потребе Министарства одбране и Војске Србије. Лабораторије на факултетима су веома добро опремљене са наставним особљем које има врхунски квалитет. Убеђени смо да ћемо хармонизацијом свих ових активности и потенцијала дати значајан допринос академској и научно-истраживачкој заједници Републике Србије.
Моје сараднике и мене, као и све припаднике Војне академије и Војномедицинске академије, два стуба овог храма војно-образовног система очекује много посла. Поставили смо циљ и пењемо се ка њему. Желимо да свако сутра буде боље него јуче и да војно школство постане препознатљив бренд нашег Министарства одбране у земљи и свету, а да млади људи – најбољи међу добрима, са поносом хрле да студирају на акредитованим студијским програмима у три научна поља и на три нивоа студија, постајући тако снага Војске и државе.
 
Универзитет одбране је основан Одлуком Владе Републике Србије 24.02.2011. године.
 
Добродошли на Универзитет одбране у Београду,
 
                                                                                           Ваш ректор,
                                                                                           генерал-потпуковник
                                                                                           проф. др Миодраг Јевтић

                                                                                        

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас