ОБРАЋАЊЕ РЕКТОРА УНИВЕРЗИТЕТА ОДБРАНЕ НА ПРОСЛАВИ 1. ГОДИШЊИЦЕ УО
 
Господине министре одбране РС, господо министри, генерали и официри, часни оци, цењени ректори, декани, уважени директори, професори, доктори, кадети, даме и господо, добородошли на свечаност уприличену у част прве годишњице Универзитета одбране у Београду.
 
На годишњицама се обично сећамо прошлости и славних предака.
 
Ми који смо преузели одговорну дужност да препознамо неисцрпну енергију и умни потенцијал младих генерација, да интегришемо расположиве ресурсе и хармонизујемо наш образовни процес са академском заједницом наше државе, одлучили смо да поштујемо историју, традицију, вековно стваране вредности……али и да се непоколебљиво суочимо са временом садашњим и боримо за боље сутра.
 
Универзитет одбране је основан одлуком Владе Републике Србије, дана 24. фебруара 2011. године. Овај важан државни пројекат функционално је објединио академске и научно-истраживачке потенцијале Војне академије и Војномедицинске академије у Београду.
 
Управо је то био разлог да овај датум именујемо даном нашег Универзитета, чиме смо спојили традиционално и модерно и тако примером и делом потврдили да  народи и људи  који имају дугу духовну вертикалу,  имају више снаге и отпорности у садашњости  и са више смелости пројектују своју будућност.
 
У нашој искреној жељи да трајемо, да новим мостовима додирнемо и обале на непроходним просторима, да спајамо прошлост и садашњост а не измакне нам будућност, желимо да стварамо институцију која ће постати гигант струке и науке, препознатљиву референцу МО и ВС, институцију од стратегијског значаја за систем одбране и државу Србију.
 
Предуслов за то су знање и образовање. Та спознаја била је идеја водиља за менаџмент нашег Министарства одбране и за све нас који смо учествовали у стварању Универзитета одбране.
 
Наравно, велика је одговорност али и величанствени изазов учествовати у стварању профила будућих српских официра који мора бити хармоничан склад најсветлијих традиција наше Војске и захтева времена и простора у коме живимо.
 
Модеран српски официр данас и сутра мора у себи да обједињује војничку част и стваралачку снагу која ће бити основ сталног уздизања и усавршавања у складу са императивима новог доба али и достигнућима у области наука одбране.
 
Жеља нам је да стварамо врхунске стручњаке, али и да кроз студије и касније каријерно усавршавање ослободимо стваралачки дух даровитих и високомотивисаних људи који су покретачка снага сваког напретка.
 
Они су наше непроценљиво богатство. А војска и држава, морају успоставити такав вредносни систем заснован на спознаји да је губитак или занемаривање умних потенцијала један од највећих националних и економских губитака. Војнички одсечно, поручујемо да онај ко у своју науку не улаже  и  на сопствену памет не рачуна, мора скупо да плаћа тудју.
 
Свака свечаност је догађај који се овенчава посебном причом. Ево кратке приче о нама……..
У свету постоји много војних или универзитета одбране а наш узор је био Универзитет одбране Чешке Републике, зато су ова два универзитета и јединствена у Европи, зато је и данас са нама наш драги пријатељ генерал Урбан.
 
Упорним радом и реалним проценама препознали смо наше највредније ресурсе : научно и наставно особље врхунског квалитета али и добро опремљене лабораторије и  институте. 
 
Интеграцијом ових академских и научно-истраживачких потенцијала у систему одбране остварују се значајне уштеде, спречава дуплирање капацитета, рационалније се користе кадровски, материјални и просторни ресурси. Убеђени смо да ћемо хармонизацијом свих ових активности и потенцијала дати значајан допринос академској и научно-истраживачкој заједници Републике Србије, чија смо драгоцена искуства уградили у наша оснивачка и нормативна акта.
 
Улажемо велике напоре да свако сутра буде боље него јуче и да војно школство поново постане препознатљив бренд нашег Министарства одбране у земљи и свету.
 
Желимо да млади људи – најбољи међу добрима, са поносом хрле да студирају на  акредитованим студијским програмима у три научна поља и на три нивоа студија, постајући тако снага наше Војске и државе. Ова високошколска институција, иако најмлађа у земљи, већ има свој корпоративни идентитет и дефинитивно није виртуелна категорија.
 
Данас, са поносом реферишем да смо 31.01 2012.год., избором Савета УО завршили прву фазу конституисања и да се припремамо за другу која није ништа мање значајна јер ће подразумевати укључивање института, библиотечке и издавачке делатности у универзитетску заједницу али и операционализацију до сада пројектованих активности.
 
Веома је важно споменути чињеницу да нас је КОНУС примио у своје редовно чланство одмах по оснивању и да смо добили изузетно велику подршку академске заједнице у свим сегментима универзитетског деловања. Колеге са других универзитета јединствене су у ставу да је нашим оснивањем значајно ојачана академска заједница, имајући пре свега у виду организованост и одговорност система из кога долазимо. Одмах смо партнерски укључени у неке од раније одобрених научно-истраживачких пројеката, договорена је мобилност наставног особља и кадета/студената а потписали смо и Споразуме о сарадњи са Универзитетима у Београду, Крагујевцу, Бањалуци, Државним универзитетом у Новом Пазару, а данас и са Универзитетом одбране Чешке Републике.
 
Посебна нам је част што је поводом Дана Универзитета, данас је у Ректорату Универзитета одбране одржана свечана седница Ректорског савета КОНУС-а.

Куда даље ?

-    Почетак докторских студија,
-    Акредитација нових студијских програма,
-    Јачање квалитета наставног процеса,
-    Препознавање потребе за материјалном валоризацијом наставничке делатности,
-    Снажна подршка каријерном усавршавању официра кроз сва 4 степена,
-    Оснивање кадетског истраживачког центра,
-    Јачање академске и научно-истраживачке сарадње у нашој земљи,
-    Успостављање регионалне и међународне универзитетске сарадње
 
Под окриљем нашег Универзитета стасавају будући команданти, пилоти, пешадинци, артиљерци, инжењери, лекари, војне дипломате, и то и женског и мушког рода. У оквиру система одбране створене су све неопходне претпоставке за родну равноправност у овом домену и тако смо, поштујући императиве доба и цивилизације којој припадамао, још једном показали да можемо у корак са светом и временом.

Истрајаћемо на том путу !  
                  

                                                Универзитет одбране у Београду                                                                         р е к т о р                                                                                                 генерал-потпуковник                                                                                              проф. др Миодраг Јевтић 
 
www.uo.mod.gov.rs    

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас