ОБРАЋАЊЕ РЕКТОРА УНИВЕРЗИТЕТА ОДБРАНЕ ПРИЛИКОМ ПРОСЛАВЕ ТРЕЋЕ ГОДИШЊЦЕ УНИВЕРЗИТЕТА ОДБРАНЕ У БЕОГРАДУ

Господине председниче Републике, господине министре одбране, даме и господо министри, уважени представници државног и војног руководства земље, господо генерали и официри, поштоване колеге  ректори, декани из земље и иностранства, професори и кадети, даме и господо сарадници и пријатељи Универзитета одбране,  добро нам дошли.
Дозволите ми да у неколико наредних минута кажем неколико речи о нашем европском идентитету и о најбољој инвестицији коју можемо посветити будућим генерацијама.
Образовање је кључ успеха који врата будућности отвара. Дела учињена, мера су нашег постојања, јер ми пролазимо а дела остају да сведоче о нама. Сигуран сам да ће о делима садашњег времена, бар када је у питању војно образовање, поносно и стасито сведочити и наш Универзитет одбране.

Иако је ова институција српског војнообразовног система нормативно установљена тек  24. фебруара 2011. год. она има дугу традицију и снажне корене, који су се више од 170 година утискивали у простор и памћење, кроз традиције и  искуства њена два носећа  стуба Војне академије и Војномедицинске академије, чије  образовне и научно-истраживачке потенцијале функционално и организационо  обједињује.

Пред нама је величанствени изазов стварања будућих генерација српских официра у чијем профилу морају бити хармонично испреплетене најсветлије традиције и искуства са захтевима времена и простора у коме живимо, уз војничку част и стваралачку снагу која ће бити основ сталног уздизања и усавршавања а у складу са најсавременијим достигнућима у области наука одбране.

Посвећени смо и тежимо стицању знања о одбрани, животу, људима,  све у циљу проналажења безбеднијих путева којима се крећемо, афирмацији највиших вредности, јачању укупних способности наше војске за извршења свих мисија  у служби отаџбине и народа коме припадамо.

Циљ нам је да будући официри буду људи најбољих врлина са јасном визијом будућности.  Жеља нам је да створимо стручњаке, официре и лидере новог доба, да током студија и каснијим каријерним усавршавањем ослободимо стваралачки дух даровитих и високомотивисаних људи који су покретачка снага сваког напретка.

Наше Министарство одбране је посвећено успостављању вредносног система заснованог на спознаји да је губитак или занемаривање умних потенцијала један од највећих националних и економских губитака, јер онај ко у своју науку  не улаже и на сопствену памет не рачуна, мора да  скупо плаћа туђу !

Припадници Универзитета одбране су схватили свој задатак, своју  мисију уз пуну посвећеност али интезивно раде и на изналажењу и припреми законских решења којима би се  омогућило да академски рад и резултати рада буду адекватно вредновани.

Захваљујући специфичностима, односно војном аспекту организације и постојећим образовним ресурсима, Универзитет одбране је  данас  поуздани патнер у  академској заједници наше Земље. 

У потпуности смо завршили конститутивну и прешли у развојну фазу Универзитета. Tоком прошле године докторате је одбранико 19 наших припадника, изабрано је 30 нових професора а при крају је рад на 40 научних пројеката и више образовних публикација.

Створени су и други модерни предуслови и обезбеђени највиши академски стандарди, од учења на даљину, до информатичке и електронске подршке у настави и управљању чиме се обезбеђује рационалније коришћење радног времена, наставних потенцијала и материјалних ресурса.

Желимо да Универзитет одбране и убудуће буде величанствено место стицања знања јер знамо да снагу тих вредности не чини само реалност садашњице, већ је у њој уткана светлост дана и људских ликова којих више нема, као и оних који још нису сванули. Млади, даровити људи су истинско богатство нашег Универзитета одбране. 

У ЊИХ ВЕРУЈЕМ ! 

А од њих очекујем да брзо, брже но што смо навикли, освајају непознате научне просторе. Да буду проминентни актери вредности времена које нам не сме побећи ако желимо да равноправно учествујемо у планетаризацији знања и производа људске памети.
Од наших наставника тражим да будуће официре науче не само да броје податке и прост рачун рачунају, већ да у њихове појединачне и међусобне тајне проникну, јер само они који у брег гледају, а иза брега виде, који на површину гледају, а шта је испод површине знају, могу равноправно на сва врата научног света ући. Такви кадрови су нам потребнији данас, више него јуче.

Нама остаје и да не учинимо ништа што ће им кораке успоравати и снагу сувише одузимати.
Са уверењем да активно незнање представља највећу препреку истини, да време демагошке реторике мора постати прошлост, да су рад и стварање једино избављење и да представљају очување животног простора, опредељени смо за истрајавање на овом путу.

Као такви смо већ препознати међу нашим колегама, у региону и шире. Има ли бољег сведочанства  од тога да већ радимо на заједничким пројектима, да смо изузетно активно на пројекту унапређења војног образовања у Партнерству за мир, да у овом моменту на разним облицима школовања имамо више од 100 студената из других земаља као и да су данас са нама 15 ректора и челних људи Универзитета из 8 земаља региона и Европе.  Колико смо посвећени томе говори и чињеница да смо и пре непуна три сата потписали Споразуме о сарадњи са генералом Пацеком и генералом Ђуркехом, Ректорима  Националних универзитета Републике Пољске и  Републике Словачке.

Уверени у неопходност нашег општег  националног опоравка, определили смо се да истрајемо на усмеравању наших стваралачких снага ка највишим достигнућима у домену војне струке и науке. На том путу успостављамо равнотежу снага између сила које ломе нашу снагу и свесног поимања да смо и сами актери наше судбине.

Управо зато јачамо радни и креативни степен мотивације најуспешнијим појединцима и тимовима, опредељени за активни однос и тражење решења у свему што се као тешкоћа препозна.

Даме и Господо, драги гости, по суштини свог опредељења, официри су оптимисти.
Не бојимо се кривих огледала нити неприкладних мерних инструмената, сигурни да ћемо својим радом и резултатима, оправдати очекивања, а од нашег државног и војног руководства очекујемо и даље, пуну подршку и разумевање за заједничке  напоре.
Хвала на пажњи и на многаја љета.                                                                      Обраћање Ректора
БЕОГРАД, 24.02 2014.                                         Универзитета одбране у Београду
                                                                      генерал потпуковника

                                                                      проф. др Миодрага Јевтића

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас