ОБРАЋАЊЕ РЕКТОРА УНИВЕРЗИТЕТА ОДБРАНЕ НА ПРОСЛАВИ 2. ГОДИШЊИЦЕ УО

Драги гости и поштоваоци  Универзитета одбране,

Изузетна нам је част што сте својим присуством увеличали другу годишњицу оснивања најмлађег државног универзитета у земљи. Данас вашу пажњу желим да усмерим на једну од значајнијих референци нашег Министарства одбране и академске заједнице Републике Србије. Поносно вам реферишем да достојно следимо наше претходнике, јер поштујемо и баштинимо корене који сежу скоро 170 година уназад, обједињујући традиције и искуства, у образовним и научним потенцијалима Војне академије и Војномедицинске академије. Хронолошки и нимало случајно, почеци су везани за време поновног успостављања државе нашег народа, након вишевековог живота у тешким  условима. А познавање историјских корена је битна компонента сваког идентитета, оно доприноси јачању осећања самопоштовања и међусобног уважавања, ослобађа заблуде о нама самима и другима. Систем који има дугу историјску вертикалу, а посебно на пољу струке, науке и образовања је самим тим стабилнији, поузданији и предвидљивији. Уосталом како Андрић записа, човек снагу узима на извору, а појачава је успут.

Но, годишњице не служе да само гледамо у прошлост. Ако је наш живот нека врста кретања, онда су годишњице и природна потреба човека да у једном тренутку застане, одмери пређену стазу, да провери корак, брзину, правац  и  смер кретања. На годишњицама се сећамо почетака, сумирамо шта смо и како радили, али приказујемо и планове за будућност. Управо о томе ћу и беседити неколико наредних минута. Оснивањем УО, као установе равноправне са осталим универзитетским установама у земљи и свету, направљен је историјски искорак у смислу даљег  развоја струке, науке и образовања у војсци, по највишим светским стандардима. И за само две године у потпуности је завршена прва, конститутивна фаза, остварена потпуна координација активности са високошколским јединицама и учињена хармонизација високообразовног процеса са академском заједницом Србије. Стрпљиво крчимо свој пут у корпоративном израстању и доследно поштујемо принципе Болоњске декларације. Потписани су и у пракси се увелико реализују Споразуми о сарадњи са свим државним универзитетима у нашој Србији. УО је интегрални члан КОНУС-а, а наш кадетски парламент је редовни члан СКОНУС-а. Колеге са других универзитета јединствене су у ставу да је нашим формирањем значајно ојачана академска заједница, имајући пре свега у виду организованост и одговорност система из кога долазимо.

Ми желимо да наша будућност буде просторно опредељена, али морамо имати стабилне, осветљене, обележене, поуздане и признате мостове према академским вредностима других простора. А наука и знање су универзалне категорије. Управо зато посебну пажњу посвећујемо регионалној и међународној сарадњи, о чему сведоче и успостављена сарадња са УО Чешке Републике, државним универзитетима у Бања Луци и Источном Сарајеву, као и данас потписан Споразум о сарадњи са Националним војним универзитетом Републике Бугарске. Током ове године очекује нас успостављање и јачање високообразовне и научноистраживачке сарадње са универзитетима у САД, Русији, Кини и Турској. У периоду између два рођендана, наш Универзитет је посетило  11 високих војних и универзитетских  делегација широм  света, што је још једно сведочанство да је војно школство постало препознатљив стратешки бренд нашег Министарства одбране у земљи и свету. Али ми желимо да свако сутра буде боље него јуче. Поставили смо циљ и пењемо се ка њему. А да корачамо у правом смеру уверава нас велико интересовање младих људи – најбољих међу добрима, у земљи, али и у иностранству, који са поносом хрле да студирају на акредитованим студијским програмима нашег УО. Сада их, уз примерено поштовање родне равноправности, има  1084 у три научна поља на три нивоа студија и четири степена усавршавања.   

Модеран српски официр мора у себи да обједињује војничку част и стваралачку снагу која ће бити основ сталног уздизања и усавршавања у складу са императивима времена у коме живимо и достигнућима у области наука одбране. Предуслов за то су знање и образовање. Жеља нам је да стварамо стручњаке, официре новог доба, али и да кроз студије и касније каријерно усавршавање ослободимо стваралачки дух даровитих и високомотивисаних људи који су покретачка снага сваког напретка. Они су наше непроценљиво богатство. Желимо да их уверимо како је време посвећено учењу најбоља инвестиција. Веома је важно да подршку овој мисији стварања профила будућих српских официра и афирмацији истинских вредности, менаџмент МО  предвођен господином Александром Вучићем, потврђује свакодневно, примером и делом.

Коначно, држава и војска морају успоставити такав вредносни систем, заснован на спознаји да је губитак или занемаривање умних потенцијала један од највећих националних и економских губитака, а да онај ко у своју науку не улаже и  на сопствену памет не рачуна, мора скупо туђу да плаћа !

Даме и господо,
         
Универзитет одбране ових дана улази у другу, развојну, фазу свог постојања, очекују нас организацијско формацијске промене, даље интегрисање академских потенцијала, још рационалније коришћење расположивих ресурса, уз обезбеђење највиших академских стандарда и увођења савремених методологија  у  унапређењу знања. Мобилност наставног кадра, учење на даљину, информатичка и електронска подршка свакодневном раду је већ постала наша реалност и у настави и у управљању. Издавачка делатност, учешћа на међународним конференцијама и Темпус пројектима је наша садашњост али и будућност.
Израда Нацрта закона о образовању у систему одбране је једна од наших приоритетних активности. Препознали смо какав кадар имамо, каквим знањем и  умећем располажемо и свесни смо потребе за упорним радом на свеопштем ослобађању духа најбољих, било  младих чија се професионална звезда тек распознаје или оних који обликују свој стручни и научни профил на дугом путу.  О оснивању и резултатима рада наших истраживачких центара ћемо надам се говорити ускоро.

Веома озбиљно се припремамо за актуелну  спољашњу евалуацију и скору реакредитацију наших високошколских јединица, потпуно свесни да образовање и знање немају алтернативу али и да можемо још квалитетније и боље.

Наша визија је усмерена, с једне стране, ка тежњи за поштовањем истина, знања о животу, људима, природи и савременим технологијама, све у циљу проналажења или изградње безбеднијих путева којима се крећемо, а с друге стране, ми непрекидно јачамо дух, стварамо и подржавамо визију уметности и лепоте живљења.
         
Управо зато  наши кадети активно учествују на бројним научним, културним и спортским манифестацијама, а данас ћемо вам примером и делом показати део њиховог стваралаштва.
        
Дубоко убеђени да смо на правом путу, активно учествујемо у изградњи препознатљиве садашњости и извесне будућности наше војске и државе.          

                                                          Ж И В Е Л И  !
                                 
22(24).02 2013.
Београд                                                                 
                                                                          Универзитет одбране у Београду
                                                                           р е к т о р
                                                                           генерал потпуковник
                                                                           проф. др Миодраг Јевтић
www.uo.mod.gov. rs
rectorate@ mod.gov.rs

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Избори у звања наставника

Erasmus ImprESS ТЕМПУС ПРОЈЕКТИ

Важнији линкови

Пратите нас