AmerigoDSC_0100.jpg

Poseta visoke delegacije SAD Univerzitetu odbrane

18. 11. 2011

Planskim aktivnostima, u oblasti vojno-obrazovne saradnje, dana 17.11.2011. godine u zvaničnoj poseti Univerzitetu odbrane boravila je visoka delegacija SAD koju je predvodila gospođa Celeste Wallander, visoki službenik Sekretarijata Ministarstva odbrane SAD.

Delegaciju je primio rektor Univerziteta odbrane sa svojim saradnicima, pri čemu je u svom izlaganju posebnu pažnju posvetio značaju Univerziteta odbrane, mestu i ulozi Univerziteta u akademskoj zajednici Republike Srbije, kao i mogućnostima saradnje našeg Univerziteta i njegovih visokoškolskih ustanova  sa parterima u inostranstvu.

U uvodnom delu general-major prof. dr Miodrag Jevtić je istakao: „Razvoj nauke i primena novih tehnologija menjali su, tokom istorije sveta, oblike organizovanja i odnosa u okviru ljudskog društva. Slika sveta menjala se uvodeći stalno nove izazove i rizike u pogledu opstanka pojedinih zajednica, kao i društva u celini. Oružane snage kao zaštitni element svakog društva, svojim postojanjem u miru deluju preventivno, a u ratu fizički obezbeđuju zaštitu svake zajednice. Oficiri kao nosioci organizovanja i realizacije odbrambenih aktivnosti moraju da ispune brojne zahteve u pogledu znanja i veština. Upravo iz tih razloga je u cilju  jačanja vojne profesije kao i neophodnosti harmonizacije vojno-obrazovnog sistema sa akademskom zajednicom naše države, izvršena akreditacija vojnih visokoškolskih ustanova (VA i VMA), a državno i vojno rukovodstvo naše države podržalo osnivanje Univerziteta odbrane“. 

Tokom radnog dela posete gostima su prezentovane činjenice i odluke koje su opredeljivale konstituisanje rektorata i donošenja ključnih normativnih akata za rad Univerziteta odbrane. Glavni ciljevi i vizije Univerziteta odbrane se odnose na organizacione i planske aktivnosti kojima se obezbeđuje stalni razvoj nastavnog procesa i usavršavanja nastavnog kadra u oblasti visokog obrazovanja, kao i naučno-istraživačke delatnosti, ali i jačanja partnerske saradnje uz razmenu iskustava u nacionalnom, regionalnom i širem smislu, uz saglasnost nadležnih državnih organa.

Gospođa Celeste Wallander je u svoje i ime ostalih članova delegacije zahvalila na prijemu i zadovoljstvo sa prezentacijom mogućnosti i rezultatima rada visokoobrazovnog i istraživačkog procesa u sistemu odbrane, podržavajući naša opredeljenja i pristup. U nastavku razgovora, ona i njeni saradnici su postavili više pitanja koja su se odnosila na status vojnog obrazovanja u Republici Srbiji, procedure i postupak upisa na Univerzitet odbrane, strukturu i broj kadeta, viziju kadetskog istraživačkog centra, karijerno usavršavanje oficira i dr.

Rektor Univerziteta je sa svojim saradnicima  detaljno odgovorio na navedena pitanja, posebno je podvukao otvorenost za razmenom iskustava i spremnost da učimo od onih koji su u oblasti visokog obrazovanja i nauke otišli korak dalje od nas, potpuno svesni da stečena i usvojena znanja predstavljaju najvredniju monetu  21.veka.

Gospođa Celeste Wallander je pri kraju posete naglasila da bi bilo veoma dobro da rektor Univerziteta odbrane u narednom periodu poseti neku od vojno-obrazovnih institucija SAD, odnosno da se naša strana detaljnije upozna sa iskustvima OS SAD u programu školovanja oficira na vojnim i civilnim univerzitetima. Takođe je poželela, ukoliko joj se pruži prilika, da sledeće godine lično prisustvuje promociji najnovije generacije oficira Vojske Srbije.

 Objavljeno u Sekciji: Saopšenja

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Kalendar aktivnosti

« Maj 2019 »
PonUtoSreČetPetSubNed
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Izbori u zvanja nastavnika

Erasmus TEMPUS PROJEKTI

Važniji linkovi

Pratite nas