una_3215_1551103512.jpg

Obeležen Dan Univerziteta odbrane i Dan Inspektorata odbrane

25. 02. 2019

Svečanost povodom Dana Univerziteta odbrane i Dana Inspektorata odbrane održana je danas u Kristalnoj sali Doma Garde u kasarni „Topčider“, u prisustvu generalnog sekretara predsednika Republike Srbije Nikole Selakovića, državnog sekretara u Ministarstvu odbrane Aleksandra Živkovića, sekretara Ministarstva odbrane Zorana Lazića i zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-majora Petra Cvetkovića.

Posle intoniranja himne Srbije, u izvedbi Mešovitog hora Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, na svečanosti su pročitane čestitke predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i ministra odbrane Aleksandra Vulina povodom dana Univerziteta odbrane i Inspektorata odbrane.

Državni sekretar Aleksandar Živković čestitao je svim pripadnicima Univerziteta odbrane i Inspektorata odbrane njihov Dan i istakao značaj, mesto i ulogu te dve organizacijske jedinice Ministarstva odbrane.

- Univerzitet odbrane sa svojim procesom obrazovanja, obuke, vaspitanja, naučnoistraživačke delatnosti i očuvanja istorijskih vrednosti Vojske Srbije i države Srbije predstavlja jedan od strateških temelja sistema odbrane Republike Srbije. Inspektorat odbrane vršenjem inspekcijskog nadzora iz svoje funkcionalne nadležnosti obezbeđuje potpune i precizne pokazatelje stanja sistema odbrane i na osnovu toga stvara uslove donosiocima odluka da preduzimaju mere za unapređenje tog istog stanja, poručio je državni sekretar Živković. 

Prema rečima rektora Univerziteta odbrane general-majora Gorana Radovanovića, danas obeležavamo godišnjicu osnivanja Univerziteta odbrane „sećajući se čina koji je imao izuzetnu državnu, nacionalnu i društvenu važnost“.

- Univerzitet odbrane je pre svega naučnoobrazovna institucija usmerena na temeljno školovanje društveno odgovornih ljudi u sistemu odbrane. Uz sve teškoće, budimo svesni da radimo plemenit i dragocen posao za Republiku Srbiju i prijateljske zemlje i da imamo velike, ali i izazovne zadatke pred nama, kao i da su znanje i obrazovanje u sistemu odbrane uvek zavisili od patriotizma i stanja uma i duha, rekao je general Radovanović.

Direktor Inspektorata odbrane general-major Mile Jelić naglasio je da Inspektorat odbrane baštini vrednosti i nastavlja tradiciju brojnih inspekcijskih organa iz prethodnog perioda.

- Tokom prošle godine, pripadnici Inspektorata odbrane izvršili su normativno-pravno uređenje inspekcijskog nadzor i realizovali su planske i vanredne zadatke u skladu sa odlukama predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije i naređenjima ministra odbrane, rekao je general Jelić.

Na današnjoj svečanosti general Jelić uručio je Plaketu Inspektorata odbrane rektoru Univerziteta odbrane generalu Radovanoviću, prethodnom direktoru Inspektorata odbrane, a uručene su i diplome onima koji su u prethodnoj godini stekli zvanje doktora nauka na Univerzitetu odbrane.

Univerzitet odbrane, osnovan 24. februara 2011. godine, je samostalna visokoškolska ustanova koja obavlja delatnost visokog obrazovanja kroz akademske studije prvog, drugog i trećeg stepena iz više naučnih oblasti u okviru obrazovno-naučnih polja društveno-humanističkih, tehničko-tehnoloških i medicinskih nauka.

Inspektorat odbrane nastavlja tradiciju inspekcijskih organa ustanovljenih u Kraljevini Srbiji. Ove godine treći put obeležava svoj dan u znak sećanja na 1911. godinu kad je Ukazom kralja Petra Prvog Karađorđevića formirana Glavna inspekcija celokupne vojske.

 Objavljeno u Sekciji:

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Kalendar aktivnosti

« Jul 2020 »
PonUtoSreČetPetSubNed
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Izbori u zvanja nastavnika

Erasmus TEMPUS PROJEKTI

Važniji linkovi

Pratite nas