IMG_9917.JPG

Ministar Vulin obišao završnu vežbu kadeta Vojne akademije "Diplomac 2019"

30. 06. 2019

- Danas su kadeti pokazali veoma dobru obučenost i pokazali su da možemo se sigurnošću da očekujem od njih da budu dobri oficiri i da vode svoje ljude – izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon što je, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, na Pasuljanskim livadama obišao završnu vežbu kadeta Vojne akademije i slušalaca za rezervne oficire "Diplomac 2019".

Ministar je tom prilikom poručio da je obuka jedna od stvari na kojoj Ministarstvo odbrane posebno insistira i da svaki pripadnik Vojske Srbije mora biti vrhunski obučen.
- Posle dugog niza godina, Vojnu akademiju završava i jedna klasa pilota borbenih helikoptera, što nismo radili još od 1998. godine. Vojska se oprema, vojska se naoružava, ali iznad svega, vojska se obučava i posebno će se voditi računa o tome da svaki naš pripadnik ume da iskoriste sva sredstva koje su mu na raspolaganju i da ume da prenese svoje znanje na ljude koje će sutra voditi – naglasio je ministar Vulin.

Prema rečima načelnika Katedre taktike pukovnika Dejana Ranđelovića, taktička vežba sa bojevim gađanjem bila je prilika da se sagleda integracija u smislu vidova, rodova i službi u kojoj kadeti mogu da shvate složenost organizacije rada i nauče kako se treba pravilno organizovati i raditi u cilju uspešnog izvođenja borbenih dejstava.
- Ispred vas stoje ljudi koji su moralno čvrsti, sposobni, odlučni i motivisani da za nekoliko meseci stanu u stroj vojske i izvrše najsloženije borbene zadatke koji se pred njih stavljaju – istakao je pukovnik Ranđelović.

Kadet četvrte godine stariji vodnik Nemanja Virijević danas je bio u ulozi komandira streljačkog odeljenja i kako kaže, imao je ni malo lak zadatak, jer se na vežbi koristila bojeva municija, što i te kako povećava rizik u realizaciji same vežbe.

Strariji vodnik Stefan Pešić, takođe, kadet četvrte godine smatra da su današnji zadaci uspešno realizovani. On je izjavio da je zadovoljan radom svojih kolega i što je vežba ocenjena najvišom ocenom.
Kadetkinja četvrte godine Milica Petrović, sa smera ABHO, objasnila je da je njen zadatak bio u segmentu prikaza rada dekontaminacione stanice, i poput svojih kolega, zadovoljna je pokazanim znanjem.

Kadeti završne godine rodova pešadije, oklopnih jedinica, avijacije i  atomsko-biološko-hemijske službe, kao i slušaoci kursa za rezervne oficire, na današnjoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem pokazali su i u praksi šta su naučili tokom školovanja i potvrdili spremnost za izvršavanje najsloženijih zadataka koje donosi oficirski poziv za koji su se opredelili.

Nakon današnje vežbe, kadete završne godine svih studijskih programa Vojne akademije očekuju ispiti i završetak diplomskog rada, da bi krajem leta, ispred Skupštine Republike Srbije, bili svečano promovisani u čin potporučnika Vojske Srbije.

Vežbu "Diplomac 2019" obišli su i zamenik načelnika Generalštaba general-major Petar Cvetković, rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik Goran Radovanović, načelnik Vojne akademije general-major Bojan Zrnić, šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović, komandant Druge brigade Kopnene vojske brigadni general Željko Kuzmanović, komandant Treće brigade Kopnene vojske brigadni general Slađan Stamenković.Objavljeno u Sekciji:

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Kalendar aktivnosti

« Novembar 2020 »
PonUtoSreČetPetSubNed
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Izbori u zvanja nastavnika

Erasmus TEMPUS PROJEKTI

Važniji linkovi

Pratite nas