ban_3545_1559922927.jpg

Ministar odbrane obišao obuku kadeta i slušalaca za rezervne oficire

07. 06. 2019

- Mirovna politika koju vodi predsednik Aleksandar Vučić mora biti podržana snažnom i moćnom vojskom.  Obučena, snažna, spremna vojska da uvek reaguje i da uvek zaštiti Srbe gde god oni žive, najbolji je garant i najbolja podrška mirovnoj politici – izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je obišao kadete i kadetkinje treće i četvrte godine Vojne akademije rodova pešadije, artiljerije i oklopnih jedinica i slušaoce za rezervne oficire roda pešadije generacija “Mart 2019”, koji u sklopu višednevnog logorovanja realizuju obuku u vojnom kompleksu „Pasuljanske livade“.
Ministar Vulin je naglasio da Vojska Srbije posebnu pažnju poklanja obuci svog starešinskog kadra.
 
- Naši budući oficiri za nekoliko meseci preuzeće u svoje ruke odgovornost za sudbinu, za živote vojnika koji će im biti povereni, ali i za slobodu i bezbednost čitave naše zemlje, izjavio je ministar odbrane.
 
Današnju obuku kadeta 140. i 141. klase Vojne akademije i slušalaca za rezervne oficire obišli su i zamenik načelnika generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković, rektor Univerziteta odbrane general-potpukovik Goran Radovanović i načelnik Vojne akademije general-major Bojan Zrnić.
Komandant kadetske brigade pukovnik Ivan Orbović objasnio je da obuka kadeta završnih godina Vojne akademije predstavlja poseban oblik nastave koja ima za cilj njihovo osposobljavanje za početne dužnosti komandira voda u jedinicama Vojske Srbije.

 
- Danas su na Pasuljanskim livadama izvedena odeljenska gađanja iz naoružanja roda oklopnih jedinica i pešadije. Ovom prilikom smo kadete osposobljavali za te početne dužnosti i za dužnosti za koje će oni sutra osposobljavati svoje potčinjene, u sastavu svojih jedinica. Da bi to uspešno radili, oni prvo moraju da prođu sve sadržaje, a zatim da uspešno izvode obuku. U ovom prvom delu borave na Pasuljanskim livadama već desetak dana, nakon čega sledi kratka pauza, a zatim će još dve sedmice provesti na ovom istom mestu gde će realizovati i taktičke vežbe sa bojnim gađanjima, rekao je pukovnik Orbović.
 
Kadet roda pešadije Marko Jovanović istakao je da je obuka zahtevna, ali ujedno i izazovna jer određena gađanja kadeti realizuju prvi put u toku školovanja.
 
Prema rečima kadetkinje roda pešadije Miljane Vukašinović, obuka je značajna zbog sticanja novih znanja i mogućnosti da se sve što je naučeno u teoriji i praktično proveri.
 Objavljeno u Sekciji:

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Kalendar aktivnosti

« Jul 2020 »
PonUtoSreČetPetSubNed
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Izbori u zvanja nastavnika

Erasmus TEMPUS PROJEKTI

Važniji linkovi

Pratite nas